top of page

Hyvää kansainvälistä transnäkyvyyden päivää!

Päivitetty: 12. toukok. 2022

Tänään on kansainvälinen transnäkyvyyden päivä. Sen kunniaksi listasimme, mitä kaikkea voit liittolaisena tehdä nostaaksesi ja vahvistaaksesi transääniä ja -kokemuksia omassa elämässäsi ja yhteisössäsi.KOULUTA ITSEÄSI SUKUPUOLEN MONINAISUUDESTA


Mitä enemmän tutustut sukupuolen moninaisuuteen ja transoikeuksiin, sitä paremmin opit tunnistamaan, miten media ja eri koulu- tai työyhteisöt käsittelevät transasioita. On tärkeää tunnistaa kuplassamme ja sen ulkopuolella vallitsevat puutteet, että pystymme toimimaan omassa elämässämme paremmin sekä korjaamaan haitallisia ja sortavia rakenteita.


  • Tutustu oikeaan sanastoon sukupuolen moninaisuudesta puhuttaessa ja käytä aina ihmisistä heidän omaa nykyistä nimeään.

  • Pidä itsesi ajantasalla transoikeuksista Suomessa.

  • Muista, ettei transkokemus ole kaikille binäärinen!


PIENET ASIAT OMASSA ARJESSASI


  • Kuluta transtaiteilijoiden tuotoksia, kuten kirjoja, sarjoja ja elokuvia. Suosittele lempiteoksiasi myös kavereillesi!

  • Onko somesi täynnä cis-ihmisiä? Seuraamalla ihmisiä eri taustoista ja elämänkokemuksista normalisoit itsellesi ihmisten moninaisuutta. Myös moni sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävä järjestö on aktiivinen somessa. Heitä seuraamalla pysyt kärryillä transoikeuksien tilasta ja opit tapoja miten voit itse vaikuttaa.

  • Tieto luo itsevarmuutta ottaa esiin puheenaiheita tai puuttua transfobiaan jopa omassa kaveripiirissä. Seksistiset ja sukupuolen moninaisuutta vähättelevät vitsit ja kommentit ovat monessa porukassa yleisiä, eivätkä ne lopu ennen kuin asia otetaan puheeksi.


OPINNOISSA


  • Onko koulussasi turvallista opiskella transopiskelijana? Mikäli tiedät tapoja, joilla koulusi turvallisuutta voisi parantaa, ota yhteyttä ihmisiin, jotka voisivat viedä asiaa eteenpäin. On tärkeää, että transihmiset eivät ole ainoita, jotka puolustavat oikeuksiaan turvalliseen tilaan.


POLIITTISESTI


  • Äänestä puoluetta ja poliitikkoa, joka tukee transoikeuksia.

  • Tue transoikeuksia ajavien järjestöjen kannanottoja ja ääniä.

  • Liity mukaan eri järjestöjen jäsen- tai kannatusjäsentoimintaan.


MUISTA!


Cis-ihmisten on äärimmäisen tärkeä oma-aloitteisesti puolustaa transoikeuksia. Jos huomaat epäoikeudenmukaista käyttäytymistä tai -kieltä tai olet valta-asemassa, jossa pystyt edistämään transoikeuksia, käytä ääntäsi ja valtaasi - puutu asioihin. Muista kuitenkin, ettet vahingossa hiljennä transääniä omasi alle. Kaikki keskustelut eivät myöskään ole sinua varten: anna transihmisille tilaa puhua, kuuntele heitä ja nosta heidän ääniään.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page