Mielenterveys help!
Tältä sivulta löydät ilmaista, matalan kynnyksen apua ahdistukseen, masennukseen ja muihin mielenterveyden haasteisiin, ovat ne sitten hetkellisiä tai pitkäaikaisia. Enemmistöllä LGBTQIA+ yhteisöön kuuluvista nuorista on mielenterveyden ongelmia jossakin elämänsä vaiheessa. Help-sivulta löydät keskusteluapua myös, mikäli pohdit seksuaalisuuttasi, sukupuoltasi tai mitä tahansa elämään liittyviä kysymyksiä. Et siis ole ainoa etkä yksin mielenterveysongelmien, parisuhdeongelmien tai oman identiteettisi kysymysten kanssa. Olemme täällä sinua varten ja sinun apunasi!
Auttavat puhelimet

Keskusteluapua heti, missä oletkin!
Tarvitessasi lyhytkestoista apua nopeasti
Olemme koonneet tälle sivulle puhelinnumeroita, jotka tarjoavat apua monenlaisiin tilanteisiin. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja halutessasi voit asioida nimettömästi. Langan päässä on kriisityöntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia, jotka haluavat kuulla sinua ja tarjota apua.
Apua verkossa

Chatit, vertaistukifoorumit ja nettiturvatalot
Täältä löydät helppoja matalan kynnyksen chatteja, joissa pääset keskustelemaan sinua mietityttävistä tai ahdistavista asioista heti vapaaehtoisen tai ammattilaisen kanssa anonyymisti. Olemme keränneet sivulle palveluita yksilöavun lisäksi myös pariskunnille ja perheille!
Apua paikan päällä

Keskustelujaksot, ilmainen psykologin apu, pariterapia, seksuaaliterapia
Täältä löytyy linkkejä ilmaisiin keskustelujaksoihin, joissa pääset tapaamaan ammattilaista, esimerkiksi psykologia, useamman kerran, jonka jälkeen sinua tuetaan löytämään tarvittaessa lisää apua. Älä jää yksin! <3
Muuta: seksitautitestit, terveyspalvelut

Seksuaaliterveyden ylläpitoon
Seksitautiklinikoiden ja muiden testauspisteiden yhteystiedot sekä seksologin ja seksuaalineuvonnan palvelut löydät tämän takaa! Älä anna tabujen hiljentää sinua vaan pidä huoli seksuaaliterveydestä aina ehkäisystä turvalliseen suostumukselliseen seksiin ja tautien kurissapitoon.
Korona Help
Koronapandemia voi olla rankkaa monelle: sairastuminen, pelko sairastumisesta, etäopiskelu, lomautukset ja sosiaalinen eristäytyminen aiheuttavat ahdistusta. Täältä löydät apua terveyteen ja korona-ahdistukseen liittyen sekä muuta tietoa, jota me Qaarevassa olemme ajatelleet monen meidän itsemme lisäksi etsivän!
Mitä tehdä, jos epäilen koronaa?
Ei hätää! Koronaviruksen oireet muistuttavat yleensä flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita voivat olla esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys. Täytä omaolo.fi-oirekysely ja saat ajan testiin! Yksityisellä puolella voit saada lääkärien chateista ja puhelinajoilla ohjauksen testattavaksi. Voit myös aina soittaa
koronavirusneuvontaan (arkisin klo 8-18)
tai
päivystysapuun
Mikäli saat positiivisen tuloksen, joka kertoo koronatartunnasta, saat lääkäriltä lisäohjeet sekä joudut karanteeniin tämän asettamaksi ajaksi parantumaan. Muista ilmoittaa läheisillesi ja/tai altistuneille asiasta. Älä jää yksin!
Korona ahdistaa, mistä keskusteluapua?
Korona-aika, sosiaalinen eristäytyminen, sairastumisen pelko, läheisen sairastumisen pelko, etäopiskelu, etätyöt ja oma mielenterveys mietityttävät varmasti! Sinun ei tarvitse jäädä korona-ahdistuksen kanssa yksin, vaan voit olla yhteydessä seuraaviin tahoihin:
-
Lasten ja nuorten puhelin 116 111 (voit soittaa ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20).
Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on sinulle täysin ilmainen. Voit ottaa yhteyttä nimettömästi. -
Valtakunnallinen kriisipuhelin 09 2525 0111 (suomenkielinen linja päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä).
-
Kriisipuhelimen arabian- ja englanninkielinen linja 09 2525 0113 päivystää
ma, ti klo 11-15,
ke klo 13-16 ja 17-21
to klo 10-15. -
Poikien puhelin 0800 94884 (arkisin klo 13–18).
Sosiaalisen eristäytyminen ja yksinäisyys
Sosiaalinen eristäytyminen voi olla raskasta ja uuvuttavaa. Useat järjestöt, mukaanlukien Qaareva, järjestävät etänä tapahtumia esimerkiksi Zoom-alustalla. Tapahtumissa pääsee tapaamaan muita, tutustumaan uusiin ihmisiin ja tekemään yhdessä. Jatkuva tietokoneen äärellä istuminen voi aiheuttaa myös väsymystä, joten huolehdi, että sinulla on muutama turvallinen kontakti, joita nähdä esimerkiksi kävelyllä ulkona. Pitkäaikainen sosiaalinen eristäytyminen voi aiheuttaa ja pahentaa mielenterveyden oireita. Älä jää yksin, vaan tule vaikka mukaan Qaarevaan! Alla vielä muutamia vinkkejä:
-
Puhu jokapäivä vähintään yhdelle ihmiselle. Se voi olla livenä tai Whatsappissa, puhelimessa, Zoomissa tai missä tahansa some-alustalla.
-
Ota etäisyyttä uutisvirtaan ja someen, mikäli ne herättävät jatkuvaa ahdistusta. Valitse sen sijaan vaikka yksi hetki päivästä, jolloin tarkistat uutiset.
-
Lähde mukaan järjestöön tai ryhmään, joka järjestää toimintaa etänä.
-
Valitse vaihtoehtoisia vuorovaikutuksen tapoja, esimerkiksi Queer-kirjekaveri!
Lomautukset ovat kohdistuneet suuressa määrin nuoriin ja opiskelijoihin. Täältä löydät selkeät ohjeet mitä tehdä joutuessasi lomautetuksi työpaikaltasi! Ohjeet pyritään päivittämään lakimuutoksien myötä ja väliaikaisten säädöksien muuttuessa.
Apua etäopinnot!
Etäopinnot ovat monelle raskaita. Osa kokee kotona opiskelun helpoksi samalla, kun toisille se taas aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, väsymystä ja motivaatiopulaa. Olemme keränneet tänne vinkkejä ja tukea etäopiskeluun sekä Qaarevan kannanoton siitä, miten korkeakoulujen tulisi huomioida opiskelijoiden jaksaminen pandemian aikana ja etäopiskelussa.
Apua lomautus!
Tilastoja
On tärkeää, että pysyt ajantasalla nopeasti muuttuvasta tilanteesta. Alla olevilta sivuilta löydät päivittyviä tilastoja ja muuta faktapohjaista tietoa koronaviruksesta. Muista kuitenkin myös oma jaksamisesi - tilanteesta huolimatta moni asia on ihan hyvin eikä sinun tarvitse perehtyä jokaiseen tilastograafiin!